November közepétől karácsonyig Bécs legszebb terei újra varázslatos karácsonyi vásárokká alakulnak át. A levegőben karácsonyi sütemények, forró puncs, és sült mandula illata terjeng. Az óváros és a bevásárló utcák ünnepi fényben csillognak, karácsonyi hangulat árasztja el a várost.

Bécsi karácsonyi vásár a Rathausplatzon rendezvényen a Rathausplatz bejáratánál gyertyákkal díszített méretes kapuív üdvözli a látogatókat. A hagyományos karácsonyi vásár karácsonyi ajándékokat, karácsonyfadíszeket, kézműipari termékeket, kulináris ínyencségeket, édességeket és melegítő italokat kínál. A Bécsi karácsonyi vásárban, a Jégálom pályáján korcsolyázók róhatják köreiket a romantikus hangulatban megvilágított Rathausparkban. A szerelmesek számára különösen vonzó a szívecskékkel díszített „Herzerlbaum”. A gyermekeket egy 12 méter magas emeletes körhinta várja, a parkban pedig egy karácsonyi világ, rénszarvas fogattal, betlehemes ösvénnyel és saját korcsolyapályával.

A közelben, a Művészettörténeti és a Természettörténeti Múzeum között karácsonyi falu áll a Maria-Theresien-Platzon. Itt az adventi időszakban kereken 70 stand kínál hagyományos kézműipari termékeket és eredeti ajándék-ötleteket. Az előkarácsonyi időszakban főleg az egyetemisták körében kedvelt találkozóhely a Bécsi Egyetem kampuszán található romantikus karácsonyi falu. A családok körében is rendkívül kedvelt a Bécsi Egyetem kampuszán található karácsonyi falu a gyermekvasúttal és a nosztalgia-körhintával. Ezen kívül két jégteke pálya is várja a látogatókat.

belvárosi Freyung téren az Altwiener Christkindlmarkt hagyományőrző esemény. Már 1772-ben is rendeztek itt karácsonyi vásárt, manapság kézműves alkotások, üvegdíszek, hagyományos betlehemek és kerámia tárgyak kaphatók. 16 órától ünnepi hangulatú adventi zene tölti be a teret. Néhány lépéssel arrább, az Am Hof karácsonyi vásáron ugyancsak igényes kézműipari termékeket vásárolhatunk. A megfelelő zenei aláfestést karácsonyi zene és kórusének biztosítja.

Császári hangulat a kastélyok előtt

Schönbrunni kastély előtti kulturális és karácsonyi vásár császárvárosi hangulatú díszleteivel varázsolja el látogatókat, karácsony után pedig újévi vásárrá alakul át. A hangulatos vásár hagyományos kézműves termékeket, kézzel készített karácsonyi díszeket, karácsonyi koncerteket és változatos gyermekprogramokat kínál, többek között csillagházat, körhintát és karácsonyi játszóházat. A Belvedere kastély melletti karácsonyi falu barokk kulisszáival nyűgözi le a látogatót. Az egyedülálló kastélypark bensőséges karácsonyi vásárnak biztosít teret, értékes kézműipari termékekkel és kulináris élvezetekkel. A Gartenpalais Liechtenstein adventi vásár idén harmadik alkalommal kerül megrendezésre, tökéletes azok számára, akik békés hangulatra vágynak.

30. Art Advent a Karlsplatzon változatos gyermekprogramokkal és mindenekelőtt kézműves termékekkel várják az érdeklődőket. Ezen kívül művészeti installációk, látványműhelyek és élő zenekarok gondoskodnak a változatosságról. A teljes gasztronómiai kínálat bio minősítéssel rendelkezik. A biedermeier hangulatú Spittelberg negyed idilli utcácskáiban helyet kapó karácsonyi vásáron is sok stand kínál kézműipari termékeket, de ugyancsak számos helyen találunk kulináris ajándékötleteket is. Idén először a Spittelbergi karácsonyi vásár öko-rendezvényként kerül megrendezésre – fenntartható, helyi, fair és organikus kínálattal.

Élvezet és hagyomány

Stephansplatzon található karácsonyi faluban a bensőséges hangulat és a hagyománytisztelet áll előtérben, a Stephansdom lábánál helyet kapó mintegy 40 stand kiváló minőségű osztrák termékeket kínál eladásra. Idén először a Palais Auersperg kertje kulináris téli oázissá változik. A Palais Freiluft Winter-Edition rendezvényén puncsot, forralt bort, forró koktélokat és pezsgőt, valamint neves vendéglátók kulináris finomságait szolgálják fel. Ezen kívül van egy pop-up karácsonyi vásár is (pénteken és szombaton).

Az óriáskerék előtti téren rendezett téli vásár a Rock a Práterban mottó égisze alatt kínál szórakozást. Itt január 8-ig élményutazásokat rendeznek a gyermekek számára, élőzenét hallgathatunk – a gospeltől és a soultól a popzenéig – és vidám showműsorokat élvezhetünk. A Messe Wien előtti Almadvent alpesi adventi vásár vidéki hangulatot áraszt. Az adventi falu négy területre oszlik: egy családi falura gyermekprogramokkal (jégpálya, körhinta, kézműves szoba stb.), egy ajándékfalura standokkal, egy ínyencfalura kulináris különlegességekkel és egy rendezvényfalura.

Az Ottakringer Braurei területén az Ottakringer Weihnachtszauber  karácsonyi hangulata várja Önt – mind a szabadban, mind a vásárcsarnokban, beltéren. Ez az urbánus karácsonyi vásár csütörtöktől vasárnapig konyhaművészeti termékekkel, kreatív kézimunkákkal, jégtekével, és természetesen ottakringi sörpunccsal várja a látogatót.

Karácsonyi vásárok a parkokban és a kertekben

Türkenschanzparkban található karácsonyi vásár nyugodt parki környezetet kínál, karácsonyi hangulatot árasztva. Közvetlenül a török szökőkút mellett gasztronómiai és kézműves termékeket, például üvegkészítő mestereket, ékszereket és még sok mást talál. A gyerekeknek hétvégén kézműves műhelyt tartanak. A karácsonyi vásár mellett a Hirschstetteni virágoskertekbe (Blumengärten Hirschstetten) karácsonyi kiállítással vonzzák a látogatókat: idén karácsonyi meséket mutatnak be. A karácsonyi vásáron lehetőség van bio ételek és italok, regionális finomságok, karácsonyi ajándékok és karácsonyfadíszek vásárlására.

SHARE: