Görög húsvét Paralián

Az év legfontosabb ünnepe a görög ortodoxok számára a húsvét. Az ünnepi időszak a farsanggal kezdődik, majd a nagyböjt időszakával folytatódik, amely a Nagyhéten (Megali Vdomada) teljesedik ki, ami rengeteg imával és készülődéssel telik. A nagyböjt első hetét tiszta hétnek nevezik. Ekkor már csak böjti ételek kerülnek az asztalra. Sokan napjainkban is keményen betartják a böjt szabályait, semmilyen állati eredetű ételt nem fogyasztanak, és még olajat sem. A görögök minden nap templomba járnak, és nagyon szigorúan tartják a böjtöt a Nagyhéten.  A Nagyhét eseményei főleg a templomokban zajlanak, de természetesen otthon is van tennivaló, hiszen az ország apraja-nagyja az év legszebb ünnepére, Krisztus feltámadására készül. Nagycsütörtökön (Megali Pempti) feldíszítik Krisztus szimbolikus sírját, az Epitafioszt, melyet Nagypénteken (Megali Paraskevi) kivisznek a templomból, a körmenetben (Perifora) részt vesz a falu lakosága sötét színű gyertyákat tartva a kezükbe. Sokan átbújnak az Epitafiosz, azaz a jelképes sír alatt, mert a néphit szerint ez azt jelenti, hogy egészségesek maradnak.

Nagypéntek/Megáli Paraskevi: Nagypénteken minden elcsendesül, a rádiókban komorabb zenét játszanak, az emberek aznapra kerülik a feltűnő, élénk színű ruhákat, a kávézókban alig hallani zeneszót. Délelőtt nem nyitnak ki az üzletek. Az egész ország „gyászol”, és általában egy furcsa egybeeséssel még az időjárás is szomorkás lesz. Kora reggeltől megtelnek a templomok, hogy a hívők leróják kegyeletüket Jézus Krisztus „sírhelyénél”. Este 6 óra után kezdődik a liturgia, majd 8 körül indul meg a körmenet, amely az egész városon keresztül viszi az epitáfiumot. 

Nagyszombat/Megálo Savato: A reggeli liturgián szintén nagyon sokan vannak, majd egész  délelőtt ünnepi ritmusban zajlik az élet, de estefele bezárnak a szórakoztató egységek is, és mindenki az éjféli feltámadásra készül. Az esti mise után, éjfél előtt 20 perccel ki-ki a templomához tartozó, kijelölt helyen lambádával, egy feldíszített fehér  gyertyával a kezében és egy piros tojással gyűlik össze. Éjfélkor van a feltámadás, a megérkezett szent lángot amit Jeruzsálemből hozzák az elnöki repülővel, kézről kézre adják az emberek. Majd előkerülnek a piros tojások, melyeket összekoccintanak, és az nyer, akinek a tojása nem horpad be a koccintás után. Ezt a hagyományt tsungrizmának hívják, az emberek pedig Hrisztosz Áneszti-vel köszöntik egymást, mire a válasz Álithos Áneszti/Álithos o Kirios

A feltámadás után a szent lánggal a gyertyájukkal többen visszamennek az éjszakai liturgiára, vagy egyenesen haza, ahol családi körben elfogyasztják a feltámadás ünnepi magiricát, egy bárány, vagy kecske belsőségekből és fejessalátából főzött levest, amit sok-sok citrommal vagy ecettel ízesiteknek. A hosszú böjti idő után első alkalommal a feltámadás után esznek újra állati eredetű táplálékot a görögök. 

A húsvéti menü további része kecske- vagy bárányhús krumplival, rizzsel, zöld salátával, feta sajttal és főtt tojással. Édességként jöhet a kalács, amihez egy keleti fűszert, mahlepit (cseresznyemag belsejébe található mandulaszerű magocska), illetve a görög masztihot (masztika fa gyantájának nedve) adják. Hivatalosan is kezdetét veszi a húsvét.

 

Részletes program:

 • 1. nap: 05.01 : Indulás késő délutáni órákban, megérkezés másnap reggel Görögországban.
 • 2. nap: 05.02 : Szobák elfoglalása utána fakultatív kirándulás Thessalonikibe. (20 €/Fő)
 • 3. nap: 05.03: Reggeli után fakultatív kirándulási lehetőség a világhírű Meteorákhoz (30€ + belépő 3€, illetve ebédelési lehetőség 10 €). Este részt veszünk a nagypénteki körmenetben Paralián.
 • 4. nap: 05.04 Reggeli a szállodában. A mai fakultatív kiránduláson eljutunk a világörökség részévé vált öreg faluba, Palios Panteleimonasba, ahol kóstolót kapunk a görög ízekből is.( 20€/fő). Éjfélkor a paraliai Szt. Fotini templomban gyertyagyújtás, együtt ünnepeljük a falu lakóival Krisztus feltámadását.
 • 5. nap: 05.05: Reggeli a szállodában, délben hagyományos húsvét vasárnapi báránysütés nyárson, húsvéti ebéd görög zene kíséretében.
 • 6. nap: 05.06 Reggeli után indulás Magyarországra. Hazaérkezés esti órákban.

Utazás: Busszal

Elhelyezés:  3*-os tengerparti szállodában, 2-3 ágyas szobákban

Részvételi díj 2 ágyas szobába:  121.900 Ft/fő

Részvételi díj 3 ágyas szobába: 117.500 Ft/fő

Egy ágyas felár : 24.000 Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza: az utazást autóbusszal, a szállást 2-3 ágyas szobába reggelivel, a húsvéti ebéd. A részvételi díj nem tartalmazza: belépőket a Meteoráknál (3 €/kolostor), a fakultatív programokat,  az idegenforgalmi adót 1,5 €/fő/éj, valamint a BBP  (betegség, baleset, poggyász) biztosítás, mely irodánkban megköthető.

Rating not Found

Write a review:

 • Overall
 • Accommodation
 • Transport
 • Food
 • Destination
Please fill up all the Fields

  0